Регионалната организация на евреите във Варна Шалом закри благотворителната си кампания

...
Регионалната организация на евреите във Варна Шалом закри благотворителната си кампания
Коментари Харесай

Шалом“ с дарение за Комплекса за социални услуги за деца и младежи във Варна

 Регионалната организация на евреите във Варна " Шалом " закри благотворителната си акция " Няма бъдеще без минало " с подаяние за Комплекса за обществени услуги за деца и младежи и награждаване на възпитаници от варненски учебни заведения, взели участие в едноименния конкурс за рисунка. 

Тя бе отдадена на 10 март - Денят на спасението на българските евреи от нацистките лагери на гибелта, само че извършена по-късно поради пандемията. С набраните средства от дарения са закупени два озонатора, беседка и са обезпечени средства за летен лагер на децата от центровете за настаняване от фамилен вид. 

Домакин на събитието, което се организира през днешния ден в зала " Пленарна “, бе Олег Калдерон – ръководител на " Шалом “ – Варна. " Нашата татковина България има доста дълъг лист от паметни дати. И този лист ние би трябвало да го обогатяваме и да го пазим. Събитията от далечната 1943 година демонстрират, че един дребен народ може да бъде извънредно храбър и да прави неща, които международната история не познава. Да се опълчи на една месомелачка, унищожила към 60 млн. души и да защитиш своите 50 000 братя евреи, това е в действителност безподобен подвиг. И ние, наследниците на избавените, сме задължени и го вършим, ние помним тези събития. Предаваме ги на поколенията, тъй като България би трябвало да се гордее с това, което е направила, а ние сме постоянно признателни за това, което се е случило преди толкоз доста години. И всяка година ще го описваме и ще подсещаме на света какво се е случило в тази дребна България. Поклон пред паметта на тези, които са постигнали това – да спасят 50 000 живота “, съобщи Олег Калдерон. Приветствие към участниците насочи кметът Иван Портних, който бе формален посетител на събитието. " Когато стане дума за Холокоста, си припомням една еврейска мъдрост, в която е събрано всичко: “Който избави един живот, избавя целия свят “. Благодаря Ви, че помните поддръжката на българския народ! Нека в никакъв случай не забравяме тези най-черни страници от международната история и не разрешаваме да се повторят! Високо правя оценка обстоятелството, че еврейската общественост във Варна е неделима част  от публичния живот, от предишното и сегашното на града ни. Сигурен съм, че дружно ще продължим да работим още по-активно за развиването на нашата прелестна Варна “, съобщи кметът.

Гости на събитието бяха почетният консул на Израел в България проф. доктор Красимир Методиев, Яни Янев, вицепрезидент на ВСУ " Черноризец Храбър “ и други От името на Дияна Дянкова, шеф на Комплекса за обществени услуги за деца и младежи, бе връчена благодарствена грамота на Олег Калдерон и " Шалом ". 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР